Tartu Rakenduslik Kolledž kutsub kõiki osa saama Tartumaa maitsete nädalast, mis toimub 24.–28. novembril VOCO Kopli õppehoones. See eriline nädal on pühendatud Tartumaa maitsete aastale, mis toob fookusesse meie kodukandi toidupärandi, kohaliku tooraine ja inimeste lood, kes hoiavad Tartumaa maitseid elus.

„Kohalik toit on meie kultuuri peegel ja ühendav lüli. See räägib meie lugu, aitab seda hoida ja edasi anda. Tartumaa Maitsete Nädal ongi võimalus koos rääkida ja mõelda Tartumaa toidust,“ ütleb koolitusjuht Marju Hõbejärv-Särg.

Tartu Rakenduslik Kolledž on aktiivselt panustanud Tartumaa toidupiirkonna arendamisse ning osalenud Tartumaa Arendusseltsi LEADER projektides „Tartumaa toidupiirkonna arendamine“ ja „Tartumaa toidupiirkond 2025“.

Nädala programm

Kogu nädala jooksul:
Tartumaa Maitsete erimenüü – lõunasöögid õpperestoranis Meliss (Kopli 1).
„Tartumaa maitsete seinal“ (A- ja C-korpuse vahel) õpilaste loovtööd teemal „Tartumaa Maitsed Tulevikus“ ja tagasivaade hoidiste konkursile koos retseptidega

Esmaspäev, 24. november kell 11.00–12.00
Lühiloeng ja arutelu: „Tartumaa maitsed ja toidutarkus: ajaloolised leiud ja lood
Lektor: Ester Bardone, Tartu Ülikooli etnoloogia lektor ja Tartumaa toiduajaloo uuringu kaasautor.
Kopli 1 konverentsisaal.

Teisipäev, 25. november
Koolitus „Maitserännak“ – praktiline kokanduskoolitus peakokk Karl Pajusaarega.
Lisagrupp toimub 4. detsembril.

Kolmapäev, 26. november kell 18.00–21.00
Tartumaa maitsete mitmekäiguline õhtusöök
VOCO koka õpilaste valmistatud ja teenindajate serveeritud õhtusöök, mis ühendab traditsioonid ja kaasaegse köögi.
Pilet: 38 €
Broneerimine: kairi.timusk@voco.ee

Neljapäev, 27. November kell 10.00-13.00
Tartumaiste küpsetiste päev – pagar-kondiitri eriala õpilaste ja kutseõpetajate korraldatud pop-up müük värskete küpsetistega.

Üleskutse haridusasutustele: hoidkem toidupärandit koos!

VOCO kutsub kõiki Tartumaa koole ja lasteaedu tähistama koos meiega Tartumaa maitsete nädalat.
Pakume välja ideid, mida ühiselt ette võtta:

  • loovtööd, joonistusvõistlused ja arutelud Tartumaa toidust;
  • õppekäigud kohalike toiduettevõtete juurde;
  • Tartumaa toitude ja toiduajaloo lõimimine koolimenüüsse või kokandustundidesse, õppetöösse;

Marju Hõbejärv-Särg rõhutab, et VOCO-l on olnud suur rõõm olla Tartumaa maitsete aastal osa Tartumaa toiduloo hoidmise ja edasiandmise teekonnast: “Oleme jaganud toidutarkust ligi 150 huvilisele, avastanud meie piirkonna rikkalikku toidupärandit ja tutvustanud kohalikke tootjaid. Väärtustagem oma toidulugu, kohalikku toorainet ja neid inimesi, kes iga päev seda pärandit edasi kannavad.”

Tule, maitse, õpi ja avasta – Tartumaa maitsed on VOCOs!